Blog

Yayınlarımızı takip edin!

E-Fatura Nedir? Avantajları Nelerdir?

E-Fatura Nedir? Avantajları Nelerdir?
Görüntülenme: 1453
27 Ağu 2020

e-Fatura Nedir? Avantajları Nelerdir?

Ülkemizde internet üzerinden satış ve e-Ticaret sektörü son günlerde büyük bir gelişme yaşadı. Karantina sürecinin de etkili olduğu bu günlerde bu sektör eskisinden daha çok bir ilerleme kaydederek ülkemize ekonomik açıdan büyük katkı ve istihdam sağlamaktadır. Birçoğumuzun duyduğu e-Fatura bu sektörün patlamasıyla daha da çok gündeme gelmiş durumda. Peki e-Fatura nedir? Bu uygulamayı kullanmanın avantajları nelerdir? Sorularına bu yazımızda cevap arayacağız.

e-Fatura Nedir?

Kesilmesi ve uygulanması aynı normal faturadaki gibi olan e-Fatura, günümüzde kâğıt israfını ve tasarrufu sağlayacak en güzel uygulamalardan bir tanesidir. Normal faturayı keserken nelere dikkat ediliyorsa aynı işlem bu faturayı keserken de uygulanmalıdır. Dünya çapında olduğu gibi ülkemizde de bu uygulamayı kullanan geniş bir kitle mevcuttur.

e-Fatura Başvurusu Nasıl Yapılır?

Bu sisteme geçmek istiyorsanız öncelikle yapmanız gereken ilk şey, “Gelir İdaresi Başkanlığına” ait sisteme girerek kayıt yaptırmanız ve yaptırdığınız bu kayıt ardından e-Fatura aktivasyon kısmını da tamamlamanız gerekiyor. Bu süreçleri doğru ve düzgün bir şekilde yapabilmeniz için, Aşağıda belirttiğimiz yolları takip etmeniz gerekmektedir.

  • Mali Mühür Temini: İlk yapmanız gereken şey, şirketinizin ya da iştirakinizin “Mali Mühür Sertifikasına” sahip olması gerekiyor. Bu sertifika GİB tarafından düzenlenmektedir. Bu işlemi halledebilmeniz için, TÜBİTAK isimli kuruma bir miktar “Mali Mühür Sertifikası” ücretini ödemeniz gerekiyor. Sürecin tamamlanmasının ardından, ilgili sertifikanızın size ulaşma süresi yaklaşık olarak 3 ila 10 iş günü arasındadır.
  • Online İşlemler: Bu faturaya sahip olabilmeniz için gerekli PIN işlemlerini “Kamu Sertifikasyon Merkezine” ait web sitesine girerek, “Online İşlemler” sekmesine tıklamanızın ardından rahatlıkla halledebilirsiniz. İlgili sertifikayı almanız durumunda, fatura iletişim bilgilerinizi de aynı sekme üzerinden değiştirebilmeniz mümkün.
  • e-Fatura Başvurusu: Bu başvuruyu, Gelir İdaresi Başkanlığı’na ait olan “e-Fatura Canlı Ortam Başvuru” formunu doldurarak e fatura kullanmak istediğiniz bilgisini geçerek rahatlıkla yapabilirsiniz. Yapmış olduğunuz başvuru sonrasında bu başvuruya ait işlemlerin sorgulaması da yine aynı sekme üzerinden yapılabilmekte.
  • e-Fatura Aktivasyonu: Bu işlem bu başvuru süresinde yapacağınız son işlemdir. GİB’in resmî web sitesine ulaşarak, gerekli aktivasyonları sağlayabilirsiniz. Bu konuyla alakalı ilgili rehber, Resmî web sitesinde de mevcuttur. İnceleyip konu hakkında bilgi sahibi olabilirsiniz.

e-Fatura’nın Avantajları Nelerdir?

  • İşyeri sahibinin, iştirakinin ya da firmasının maliyet konularında azalmasına yardımcı olur.
  • Ayrıca matbaa yaptırarak kâğıt fatura kullanmanıza gerek kalmaz.
  • El ile kesilen faturadan daha kolay bir biçimde hazırlanarak, elektronik ortamda rahat bir şekilde kullanılır.
  • Arşiv oluşturmanıza gerek kalmaksızın, faturaların yerini artık bulma derdiniz kalmayacak.
  • El ile fatura kesmeye nazaran, e-Fatura daha hızlı bir şekilde hazırlanır. Bu da size zaman konusunda oldukça katkı sağlayacaktır.
  • e-Fatura sayesinde tahsilatlarınız daha da hızlanacak, daha kolay nakit akışı elde edebileceksiniz.

Henüz bir yorum yazılmamış...

Bir yorum bırakın!

84233

Karakter Limiti 400